Kan snabbmat vara nyttig?
Under så här varma och härliga sommardagar vill man spendera så lite tid som möjligt i köket, men äta måste man. Här kommer tips på en mycket snabblagad middag, tar totalt ca 20 minuter att få färdig. Dessutom är den mycket nyttig och riktigt god. Om du även ska göra mat till barnen är det bara att hoppa över chiliflingorna på laxen, sen är det bara för barnen att hugga in också.
Receptet nedan är för en barnfamilj på två vuxna och två barn. Om du istället endast ska servera vuxna, beräkna ca 200 g lax per person.

Detta behöver du för 4 portioner
Ca 500 g färsk lax
flingsalt
nymald svartpeppar
chiliflingor
500 g frysta broccolibuketter
500 g frysta blomkålsbuketter
flingsalt
nymald svartpeppar
ca 8 bitar baguette eller liknande bröd
olivolja
flingsalt
svartpeppar
timjan, oregano, dill eller persilja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader
Häll lite olivolja i en ugnsfast form. Skär laxen i lagom portionsbitar, behåll skinnet på filéerna. Strö flingsalt och mal svartpeppar grovt över laxen. Lägg på chiliflingor på de laxbitar där så önskas.
Sätt in laxen längst ner i ugnen i ca 10 min.
Häll i den frysta broccoli och blomkål i en stor gryta, fyll på vatten så att grönsakerna precis täcks. Koka upp. När vattnet precis börjat koka häller du av vattnet och ställer tillbaka grönsakerna på spisen i grytan igen. Tillsätt lite olivolja, flingsalt och svartpeppar. Låt steka ihop någon minut på svag värme.
Samtidigt som grönsakerna kokar upp skär du upp några skivor bröd och lägger på en plåt. Ringla över lite olivolja, flingsalt och svartpeppar. Du kan även lägga på valfri örtkrydda på brödbitarna, timjan, oregano, dill eller persilja passar fint. Sätt in i mitten av ugnen när det endast är 2 min kvar för laxen.
Nu är maten klar! Dags att njuta!